Dyt. Gülşen Vardar


BESLENMEDE İHTİYAÇLAR HİYERARŞİSİ

Köşe Yazarımız Dyt. Gülşen Vardar Yeni Köşe Yazısında:


Süreklilik ve Yeterlilik : Temeli, fiziksel ve sosyal ihtiyaçlarınız göz önünde bulundurularak yeterli besin alımının sağlanması, düzenli ve tutarlı bir beslenme modeli oluşturması - yani süreklilik oluşturulur.
‘Vücudunuzun ne kadar büyük olduğu’ önemli değildir.
Her vücut iyi fonksiyon gösterebilmek için ve beynin harika fikirler ile dolup taşabilmesi için yeterli beslenmeye hak eder.

Çeşitlilik : Bu bağlamda çeşitlilik kavramı, bir gün içerisinde alacağımız karbonhidrat + yağ + protein ve renkli beslenmek ile ilgili değildir. Zaman ile alakalıdır. Her gün yediğiniz yiyeceklerin güvenlik ağını genişletip genişletemeyeceğiniz söz konudur.
‘Mükemmel’ bir öğüne ulaşma imkanınızın olmadığı, çok aç  olduğunuz ve tek seçeneğin McDonalds olduğu bir senaryoda esnek olabilir misiniz?

Keyif : Yemekten keyif almak. Yediğiniz besinle ilişki kurmak, etiketlememek, suçluluk ve utanç duymamaktır.
Anda olmak, dış sesleri susturmaktır. Kendinize ve hatta belki sevdiklerinize keyifli bir sofra hazırlamaktır. Zevk almak insan olmanın normal bir parçasıdır. Bu konunun işlenmesi zor olsa da keşfetmesi ve uygulanması şüphesiz en özgürleştirici olanıdır.

Besin Öğeleri : Son olarak, tüm sağlık fenomenlerinin size söyleyeceklerine rağmen - herhangi bir besin öğesi tek başına mucizevi işlev göstermeyecektir. Aşağıda her alan bütün büyük ihtiyaçlar karşılandığında - besin öğeleri doğal olarak vücuda alınır ve harmoni içerisinde görevlerini yerine getirir. Eksik kalmaz.