Hüseyin Özaşkın


MUHTARLIK

Köşe Yazarımız Hüseyin Özaşkın Yeni Köşe Yazılarıyla Şuhut Postasında


MUHTARLIK


    Muhtar ; Türkçe de bir kelime manası olarak , bir mahalle veya köyün yönetiminden sorumlu,seçilmiş kişilerdir.Bununla beraber sorumlu bulunduğu görev alanının vatandaşlarının ihtiyaçlarını karşılamak,sorunlarını çözmek için halktan oy isteyip görev alan yöneticilerdir . Bu mesleği gruplarsak ; Mahalle ve köy olarak iki gruba ayıracağımız muhtarlıklar , köylerde daha çok bürokratik işlerin yürütülmesinde asli görev alırlar . Ama bizim konumuz olan ilçemizdeki görev alan muhtarlık kurumlarıdır . 
   Daha önceki yıllarda çok cüzii olan muhtar maaşları son yıllarda ise askeri ücrete denklenmiş ve sosyal hakları da bir o kadar genişletilmiştir . Bu durum da muhtarlık mesleğine talebi artırmış ve muhtarlık seçimleri , tıpkı belediye başkanlığı seçimleri gibi kıran kırana bir rekabetle geçmektedir . Buradaki asıl soru ise ; aday olan vatandaşların bu kuruma liyakat ile görev yapmak için mi aday oldukları , yoksa muhtarlığı bir GELİR KAPISI olarak mı gördükleridir ! Geçmiş yıllarda görev alan muhtarların bu mesleği hizmet etmek ve Allah cc rızasını kazanmak için yaptıklarını , geçmiş yıllardaki aday azlığından , hatta aday olacak vatandaş bulunamayışından azda olsa yorumlayabiliyoruz . Ama son yıllardaki talep bize bu kurumun hizmetten daha çok  bir gelir kapısı olarak değerlendirildiğini , sosyal haklarının ise , insanlara sunulan bir lütüf olarak algılandığı kanısına varıyoruz . Seçimler yaklaşırken belediye başkan adayı olacakların görev beklediği , ama muhtar olmak isteyenlerin bireysel adaylıklarını peşpeşe ilan ettikleri bir dönemden geçiyoruz . 
   Bu haftaki yazımın başında da açıkladığım , muhtarların vazifeleri meselesi çok önemlidir . Muhtar , mahallesini bir ev , kendisini de o evin hizmetkarı olarak görmelidir . Adayların , muhtarlığın bir toplum hizmeti olduğu ve bunun veballi bir iş olacağı meselesinin anlamını kavramaları gerekmektedir. Çünkü ; muhtarlık , mahalledeki aç sokak hayvanının doyurulması ve tedavisinden , fakir ailelerinin tek tek tespitinden onlara götürülecek hizmetlerden , arızalı , sıkıntılı yollardan , çalışmayan sokak lambalarının tamirlerine kadar sorumluluk bilinci ile hareket edeceğini bilmelidir.Bu gibi bir çok önemli hizmet kolunu mahalleye sağlamak ile görevlilerdir . Çünkü ; fakir bir ailenin ihtiyacının giderilmesi devletin asli görevi olmakla beraber muhtarın bu konu ile olan özverisiyle alakalıdır . Sokak lambalarının tamiri tedaş’ın yapması gereken bir iş olsa da , bunu görev haline getirmek muhtarın vazifesidir . Sokaktaki aç ve sorun çıkaran hayvanın doyurulması, tedavisi ve toplumsal sorun olmaktan çıkartılması belediyenin iş kolu olmakla birlikte bunu belediye ile koordine edip görev haline getirmek muhtarın vazifesidir . 
   Sadece seçilmeye odaklanmış olan muhtar adaylarının daha çok bu veballi işi yapıp yapamayacaklarına odaklanmaları ve seçildiklerini hayal edip bu ağır yükün altından kalkıp kalkamayacaklarını hesap etmeleri gereklidir . Vatandaşların son zamanlarda muhtarlık gibi bir kurumun gereksiz olduğunu düşünmesi ve bundan söz etmesi , liyakat ve ehliyetsiz davranan muhtarların seçildikten sonra YAN GELİP YATMASI ve vatandaşları UMURSAMAZ tavırlarından kaynaklanmaktadır . Muhtar bananeci olamaz , muhtar bu benim işim değilci olamaz , muhtar kinci ve tavırcı olamaz , muhtar görevi gereği herkesle barışık olandır ! Muhtar fakir fukara kapısı gözetendir ! Muhtar mahallesindeki işsiz gençlere iş kapısı gözetendir ! Bunları kendisine görev edinendir ! Muhtar mahallenin nabzını tutup mahallesindeki sorunları ve sıkıntıları minimum seviyeye getirmek için çalışandır . Bunun sebebi ise , muhtarlar vatandaşlardan daha çok kamu kurumları ile iç içedir . Kaymakam , belediye başkanı gibi idari amirlerle yakın olan ve bu mercilere istek ve şikayetleri taşıyan çözüm odaklı hareket eden kişilerdir .
   Son cümle olarak temennim odur ki bu kurumlara sadece mührü eline alıp ufak tefek evrak işi görecek ehliyetsiz ve liyakatsiz kişilerin aday olup böylesi önemli bir mesleğin ziyan edilmemesidir. Muhtarlık kurumunun itibarinın tamamen yok edilmemesidir.
   Yazımın sonunda muhtarlık mesleğinin getirdiği birkaç sosyal hak ve geliri de paylaşmak istedim :
  2023 yılı muhtar maaşı asgari ücretle eşdeğerdir .
  Muhtar Bağkur sigortalısı sayılır ve pirimi devlet tarafından ödenir .        Yılda 30 gün izin hakkına sahip olur.
   Silah taşıma ruhsatı hakkı verilir .
   Silah harç zorunluluğu yoktur .
   Yeşil pasaport hakkı tanınması çalışmaları vardır  ve daha buna benzer bir çok sosyal haktan yararlanır.
     En önemlisi ise muhtar seçilen kişi Türkiye cumhuriyeti devlet memurluğu gibi şerefli bir iş hakkı kazanmış olur .

   Şuhutta da siyasetin nabzını tutmaya ve güncel meselelere değinmeye devam edeceğiz.